sobota, mája 03, 2008

Náučný chodník Moravany nad Váhom

Náučný chodník Moravany nad Váhom s dĺžkou trasy 5,3 km, ktorý vás na svojich informačných stanovištiach oboznámi s historickými a prírodnými zaujímavosťami tejto časti Považského Inovca.

Na zastávkach Volavec,Čierny potok, Výtoky, Trhovičná lúka, vybudovali Lesy SR naozaj zaujímavé stanovištia.Cesta z Moravian nad Váhom po Výtoky má asfaltový povrch a nenáročný profil je vhodná na rodinný cyklovýlet, s poznávaním histórie oblasti.

Úlohou tohto náučného chodníka je informovať návštevníkov o lesoch, lesnom hospodárstve, o histórii oblasti a vyvolať záujem o ochranu a zveľaďovanie lesov.V tejto oblasti okolo Marhátu sa v stredoveku ťažila železná ruda, na ktorej spracovanie bolo potrebné veľké množstvo dreva. IMAG0064 IMAG0056

V lokalite Čierny potok prechádzala lesná úzkokoľajná železnička. Dal ju postaviť v roku 1900 vtedajší majiteľ moravanského panstva gróf Kurt Zedtwitz. Jej celková dľžka bola 12 km, rozchod koľajníc 600 mm a maximálne stúpanie 12 %. Spájala Moravany nad Váhom a lokalitu Jelenie Jamy. Táto železnička slúžila na dopravu dreva a ľudí z týchto hôr, v jeseni ju často využívali na poľovačky. IMAG0042 IMAG0041Slúžila na zásobovanie drevnou hmotou továrne na výrobu dechtu, octu, parkiet a zápaliek, ktorá sa nachádzala v lokalite Fabrika. Princíp prevádzky bol jednoduchý. Konské záprahy vytiahli železničné vozíky na miesto určenia, tam ich lesní robotníci naložili drevom, ktoré k železničke približovali konské a volské záprahy a samospádom, za pomoci brzdára, spúšťali do moravanského depa. Neskôr túto činnosť nahradila naftová lokomotíva typu Gebus č. 22. Železnička zanikla v roku 1950. (podrobnosti o chodníku)

IMAG0046IMAG0048 IMAG0052 IMAG0047


Zvětšit mapu

Naša trasa:Vrbové- Piešťany- Moravany-Výtoky- Gonove Lazy- Modrová chaty- Modrovka- Lúka- H.Streda- Pobedim- Bašovce- Ostrov- Vrbové 59 km.

Žiadne komentáre: