štvrtok, apríla 05, 2007

Výlet na Veľkú Javorinu.

Veľká Javorina(969,8 m n.m), vrch Bielych Karpát. Zďaleka je pri dobrej viditeľnosti dominantou vrchu televízny vysielač. Trasa na vrchol vedie zo slovenskej strany od Starej Turej, alebo Nového Mesta n.V., cez Miškech dedinku, po asfaltovej ceste rôznej kvality, stúpaním až na Javorinu.
Tentokrát sa vyberieme na Javořinu z moravskej strany. Hranice prekročíme na hraničnom prechode Moravské Lieskové-Strání. Z Nového Mesta n V. je to asi 18 km, z Vrbového alebo Piešťan 40- 42 km. Pokračujeme po trase Květná- Strání. V Strání je už značená cyklotrasa na Javořinu, ale možno ísť aj priamo po hlavnej ceste, smer na Slavkov. Na vrchole stúpania, z hranice je to asi 7 km, odbočíme doľava (smerovka ukazuje Javořina 11 km).
Dostanete sa na Horný kopec( 607,1 m n.m). Tu trasa pokračuje po nespevnenej ceste miernejším stúpaním na Veľkú Javořinu. Značenie na jednotku- na každej križovatke označenie na všetky smery.
Po ceste miernym stúpaním až ku Kamenné boudě ( 3-4 km). Až sem sa dá prísť i autom ( dá sa aj ďalej, ale je tam zákaz vjazdu). Stále sa držíme červenej turistickej značky. Odbočka smeruje na Vápenky aj späť do Strání. Po chvíli červená značka smeruje pomedzi stromy po lesnom chodníčku z cesty doľava a stále hore. Cyklotrasa smeruje ďalej a na smerovke je vzdialenosť 7,5 km. Tu sa treba rozhodnúť pre kratšiu a strmšiu trasu, alebo pre dlhšiu s miernejším stúpaním. Po červenej značke stále stúpame a vynárajú sa nám krásne výhľady na široké okolie. Asi po 4 kilometroch sa nám objaví na vrchole vysielač. Ešte sa potrápime záverečným stúpaním a sme hore na Velkej Javořine. Z hranice sme prešli presne 20 km. Na Hollubyho chatu je to z vrcholu 500 m dole po zjazdovke . Z Holubyho chaty môžeme vyraziť smer Nové Mesto n.V. (22 km), Stará Turá, alebo späť do Strání, možno prejsť i cez Vápenky(moravská strana) na Javorník, Velkou nad Veličkou späť na Slovenko cez Vrbovce- Myjavu-Nové Mesto n.V.
(5.4.2007, 8:30-17:00, 104 km, prevýšenie 781 m, foto N73)

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Vrchol Veľká Javorina je na uzemí Slovenskej republiky, preto je lepšie používať označenie Veľká Javorina a nie Velká Javořina.