sobota, júna 02, 2007

Deravá skala-Tmavá skala-Mon Repos

Tieto trochu pre mňa záhadné názvy som našiel, keď som listoval v turistickom atlase Malé Karpaty. Pretože Malé Karpaty si zaslúžia oveľa viac pozornosti a aj propagácie, hlavne od "domácich" skúsime dohnať zameškané a objaviť všetko, čo nám príroda ponúka pod našimi oknami.
Malé Karpaty sú chránená krajinná oblasť. Ochrana prírody sleduje zachovať a zveľadiť všetko, čo je významné, zachovanie rázu a biologickej rovnováhy. Územie CHKO pozostáva z časti Devínske Karpaty, Pezinské Karpaty a Brezovské Karpaty a z časti Čachtické Karpaty. CHKO sa začína na ľavom brehu rieky Dunaj, Devínskou bránou a tiahne sa SV smerom v dĺžke 100 km, maximálnou šírkou 16 km, až po Nové Mesto n.V.

Tentokrát sa vyberieme z Vrbového(188) cez obec Prašník(189), Košariská, Brezovú pod Bradlom(260)- na záhorácku stranu. Pokračujeme cez Jablonicu(212),Cerovú do Plaveckého Mikuláša. V Plaveckom Mikuláši odbočíme z hlavnej cesty vľavo do obce- prejdeme na zelenú turistickú značku a Mokrou dolinou prechádzame stále po asfaltovej ceste až k cieľu. Prístup pre motorové vozidlá je riadne zakázaný, rampa riadne uzamknutá, takže motoristi po svojich, ale je to príjemná prechádzka. Je tam tak krásne, že pôjdete i vedľa bicykla a budete sa kochať.

Mokrá dolina sa nachádza v Národnej prírodnej rezervácii Kršlenica. Je to typická krasová dolina so skalnými zrázmi hrebeňmi, bralami a škrapovými poľami.
Po zhruba 1,5 kilometri od posledných domov v obci narazíme na nenápadnú tabuľku.

Jaskyňa Deravá skala je prírodná pamiatka, 26 m dlhá jaskyňa bez kvapľovej výzdoby. Je významná z geologického, geomorfologického a paleontologického hľadiska. Je to jedna z najvýznamnejších archeologických lokalít. Boli tu nálezy z paleolitu, neolitu, halštatu.

Priamo naproti cez cestu nájdeme druhú jaskyňu(schéma) Tmavá skala. Táto nie je označená, ale ak pozorne sledujeme je tam vychodená cestička v teréne strmo do kopca asi 25 výškových metrov a nájdeme vchod ( na vstupe sú oceľové dvierka)- jaskyňa má dĺžku 45 m, je to puklinová jaskyňa vymodelovaná vodou. V minulosti bola skrýšou jaskynných medveďov. Aj tu boli objavené archeologické nálezy. Aj táto nie je však prístupná verejnosti.

Po prehliadke verejnosti neprístupných jaskýň pokračujeme na Mon Repos. Ideme ďalej po zelenej až na rozcestie s červenou turistickou značkou(nie je to viac ako 1 km). V nadmorskej výške 460 m.n.m. sa nachádza stará poľovnícka chata Mon Repos. Pri chate je studnička t.č. bez vody. Pri chate boli dve autá s BA značkou, tak bližšia prehliadka nebola možná, mali psov uštekancov. O histórii chaty neviem nič. Stavba je to však zaujímavá. Ešte trochu romantiky v obraze- pri Mon Repos je olejomaľba neznámeho insitného maliara.

Cesta naspäť po tej istej trase. Je možnosť pri ceste naspäť prejsť cez Bukovú a Trstín, ale profil trasy je náročnejší.
Ďalšie zaujímavosti v okolí:
BRADLO. Najvyšší vrch Myjavskej Pahorkatiny(543). Na plochom chrbte stojí národná kultúrna pamiatka- známa Mohyla generála M.R.Štefánika. Týči sa nad Brezovou pod Bradlom a Košariskami. Bola postavená v roku 1927-1928 podľa návrhu arch.Jurkoviča. V roku 1989-1995 bola zreparovaná. Z mohyly je široký výhľad na na Brezovské Karpaty, Biele Karpaty, Myjavskú pahorkatinu a okolité kopanice.

( sobota 2.6.2007, Vr-Košariská-Jablonica P. Mikuláš- Mon Repos a späť 110 km, foto len N73, terén mierne kopc., povrch cesty asfalt, premávka mierna)na zväčšenie obrázku klikni

KLM súbor priebehu trasy (možno zobraziť v Google Earth)



Žiadne komentáre: